Lämmintä leipää!



Hirmuset halut  aamusella taas jottain leipoo - jospa vaikka leipee.
Löysin jokunen aika sitten hyvän ruissämpylöiden ohjeen. Tosin tuo nimi nyt ei ihan oo osuvin koska ruista on kyllä  juuri, mutta alustuksessa on suurin osa vehnäjauhoja.
Lisäsin ohjeeseen vähän vehnäjauhoja ja teinkin vuokaleivän enkä sämpylöitä ja hiukan sekkaan ruiskasin oivariinii jossain vaiheessa.

                       Tässäpä ohje:
                        Juuri, joka tehdään tiiviiseen astiaan edellisiltana esim. lasipurkkiin
                                                        1dl vettä
                                                        1 dl ruisjauhoja

                         Taikina:                 4 dl vettä
                                                         1/2 paketti hiivaa
                                                          2 rkl siirappia
                                                          1 rkl suolaa
                                                          1 dl ruisjauhoja
                                                          1 dl auringonkukan siemeniä
                                                      n.10 dl vehnäjauhoja

Taikina alustetaan normaaliin tapaan, jonka jälkeen kohotus 1/2 tuntia. Leipävuoka kannatta voidella kevyesti jollakin rasvalla. Tästä taikina määrästä saa yhden oikein muhevan leivän tai sitten kaksi pienempää. taikina siis vuokaan ja vielä puolen tunnin kohotus.
Kohotuksen jälkeen 250 asteiseen uuniin paistumaan puoleksi tunniksi. Jos haluaa leipään rapsakan kuoren niin uunin pohjalle vo laittaa vesikupin höyryä antamaan.


Valmista leipää - nam!



Ensimmäinen kohotus





Toinen kohotus

Kommentit

Suositut tekstit